Skaffa jobb

Skaffa jobb

Att komma i arbetslivet i relativt tidiga ålder medför massvis med fördelar för framtiden. För dig som är mellan 17-25 passar det perfekt att börja funderar över arbetslivet, dels för få högre inkomst än bara studiebidraget men även som nämnt tidigare, komma in i arbetslivet. I denna ålder spelar det ofta ingen roll vad exakt man jobbar med, då många inte riktigt vet vad de vill jobba med när de blir äldre. Därför passar det perfekt att söka till många olika slags jobb för att både få större möjlighet till att få ett jobb men även få en större blick av vad man gillar eller inte gillar.

Extra jobb

Går man på gymnasiet eller studerar på universitetet, har man kanske inte speciellt mycket tid över till att jobba. Men som tur är finns det jobb som man kan jobba deltid på, vilket innebär att man kan ha ett extrajobb vid sidan om skolan. Det tar inte upp hela din fritid, samtidigt som du får en större inkomst.

Sommarjobb

För att du ska få hjälp på traven när du väljer sommarjobb, har vi intervjuat ett företag. Kolla på filmen för att få mer information om hur ett företag kan se på sommarjobb.

Clas Ohlson

 

CV och personligt brev

Det första man bör göra när man ska skaffa sig ett jobb är att skriva ett CV och ett personligt brev. Detta gör man då det är många som konkurrerar om samma jobb och då måste man övertyga arbetsförmedlaren att just du passar bäst för jobbet. Därför gäller det att man lägger ner mycket tanke på sitt CV och personliga brev. Tänk på att ditt CV och personliga brev kompletterar varandra.

 

Hur skriver man:

Till att börja med är det viktigt att du anpassar ditt CV och personliga brev efter det jobb du söker, det innebär att du inte kan skicka in samma CV till alla jobb. Ett jobb som efterfrågar kunskap om ekonomi har t.ex. Ingen nöd av att få veta om du har spelat fotboll eller inte. Det är inte intressant och bör därför inte finnas med i ditt CV.

I ditt CV framför du dina kunskaper och egenskaper och sådant du vill lyfta fram om dig själv. Dessutom skriver du om dina erfarenheter och meriter. Vilka andra liknande jobb har du jobbat med t.ex.? Utbildningar som du har genomfört kan även vara bra att ta med i CV:et. Det kan vara en fördel om du har gått ekonomiutbildning på universitetet om du söker ett jobb som t.ex. Bara kräver att du gått ekonomilinjen på gymnasiet.

Några rubriker du kan kan med i ditt CV är:

  • Utbildningar
  • Arbetserfarenheter
  • Språkkunskaper
  • Övriga meriter

Ditt personliga brev är närmare bestämt en prestation om dig själv. Där skriver du om hur du är som person, vilka dina egenskaper är och varför just du passar så bra till jobbet. Även här måste du anpassa det personliga brevet till jobbet. Du ska framföra dina egenskaper är mest lämpad för jobbet. För att få ett så bra personligt brev som möjligt bör du börja med det bästa. Genom att göra så kommer du fånga företaget eller arbetsgivaren intresse från början.

Genom att lägga ner mycket tid på dels informationen i ditt CV och personliga brev men även lägga ner tid på utseendet kommer göra att du verkar med professionell och ordentlig. Några bra knep man kan utgå från att att det ska vara stilrent, strukturerat, personligt och fint.